chmura

Wszystko o przedszkolu

1Przedszkole Samorządowe nr 22 z wczesnym kształtowaniem gotowości do nauki czytania mieści się przy ulicy Łąkowej 17 w Białymstoku. Jest jedną z najstarszych placówek przedszkolnych, które rozpoczęły działalność w naszym mieście po wojnie. Pierwsze dwa oddziały przyjęły dzieci w roku 1944-1945.

Obecnie do naszego przedszkola uczęszczają dzieci w wieku od 3 do 6 lat. W placówce funkcjonuje szesć oddziałów z całodziennym wyżywieniem (uwzględniamy diety zastępcze dla dzieci alergicznych). Przedszkole jest czynne w godzinach 6.30 – 17.00. Na uznanie rodziców pracujemy od lat, starając się tworzyć placówkę otwartą na potrzeby środowiska lokalnego, przyjaznego dla dzieci i rodziców. Dbamy o estetykę i funkcjonalność pomieszczeń w których przebywają dzieci. W związku z tym w naszej placówce zostały przeprowadzone w ostatnich latach remonty elewacji i kuchni, wymiana okien i instalacji grzewczej, modernizacja łazienek, kapitalny remont sal dydaktycznych wraz z wymianą umeblowania. Dzieci maja do dyspozycji 7 nowoczesnych i funkcjonalnych sal, hol na którym odbywają się uroczystości przedszkolne oraz zajęcia muzyczno-ruchowe, salę do nauki angielskiego, gabinet logopedyczny, a także duży, ocieniony i bogato wyposażony plac zabaw. Nasze przedszkolaki mają możliwość rozwijania swoich zainteresowań i uczestnictwa w zajęciach dodatkowych:

zajęcia katechetycznerel koło teatralne teatr-maski   koło plastyczne plast            koło wczesnej nauki czytania czytanie         rytmika  rytm              tańce tań.    gimnastyka korekcyjna  gimn  język angielski  angielski

zajęcia terapeutyczne: zajęcia logopedyczne, terapia pedagogiczna dla dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych.

Dyrektorem przedszkola jest mgr Jolanta Bogumiła Bohojło, która dba o wysoki poziom naszej placówki. Obecnie w naszej placówce zatrudnionych jest 11 nauczycielek, które stanowią wysoko wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną. Ustawicznie podnoszą swoje kompetencje zawodowe poprzez udział w różnych formach kształcenia (kursy, warsztaty, studia podyplomowe). Staramy się, aby dzieci przebywające w naszym przedszkolu spędzały czas miło i twórczo, a nasi absolwenci byli dobrze przygotowani do objęcia obowiązków szkolnych. Dlatego tworzymy placówkę przyjazną dzieciom, budzącą zainteresowanie dziedzictwem kulturowym i przyrodniczym regionu, ekologią, ochroną zdrowia, w sposób naturalny wprowadzamy dzieci w świat pisma. Tym celom służy codzienna praca wychowawczo-opiekuńczo-dydaktyczna oraz realizacja programów profilaktyczno terapeutycznych m.in.: Bezpieczny Przedszkolak, Co Warto Jeść?, Przyjaciele Zippiego.

Posiadamy certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. W 2011 roku z rąk Podlaskiego Kuratora Oświaty otrzymaliśmy potwierdzenie przynależności do Podlaskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych rodziców i dzieci do naszego przedszkola.