chmura

Kronika przedszkolna

featured image

Zagłosuj na nasze zadanie ekologiczne!

Wejdź na stronę www.odpady.bialystok.pl i pomóż nam wygrać konkurs !!!

W ramach udziału w konkursie wykonywać będziemy zadania ekologiczne. Abyśmy mieli szanse na zdobycie atrakcyjnych nagród głosuj na Nas na facebook-u: facebook.com/EKOBialystok

PIERWSZE ZADANIE WYKONANE !!!

Eko-Biżuteria na Dzień Kobiet

W dniach 7-8 marca 2017  w Przedszkolu Samorządowym Nr 22 w Białymstoku odbyły się warsztaty tworzenia eko biżuterii, w których udział wzięło 22 dzieci z grupy V. By móc stworzyć biżuterię, potrzebne były plastikowe butelki, zbędne już chusty i materiały, korki. Warsztaty przeprowadziła nauczycielka Marta Gryniewicka.

Każdy wykonał po parze kolczyków i bransoletce. Bransoletki robione były z plastikowych butelek. Wycięte wcześniej przez nauczycielkę obręcze z butelek ozdabialiśmy za pomocą nawijania i przyklejania do nich fragmentów tkanin i ubrań. Kolczyki składają się z korka, drucików i bigla. Nauczycielka pomagała dzieciom w mocowaniu korka na drucie. Dzieci ozdabiały korek cekinami, przyklejając je klejem do tekstyliów.

Udział w warsztatach dał dzieciom możliwość rozwijania kreatywności, a zarazem był wspaniałą okazją do dyskusji na temat segregowania odpadów i możliwości ich ponownego, nietypowego wykorzystania w celu stworzenia czegoś nowego. „Eko-biżuteria” okazała się wspaniałym pomysłem na prezent z okazji Dnia Kobiet, dzieci podarowały swoje wytwory mamom. Rodzice przedszkolaków wykazali się zaangażowaniem w zbieranie korków.